#Rebel 5: Thomas Cherlet

#REBELSONLY : Gezondheidscrisis of financiële crisis?

Met een eigen verleden in de financiële wereld had ik al heel snel door dat er een economisch en kapitalistisch luchtje hangt aan deze hele gezondheidscrisis. Ik zat dan ook met een heleboel vragen. Zelf ben ik vrij goed op de hoogte van de financiële markt vanuit mijn bankenverleden, al zat ik toen nog helemaal in de matrix. Dus tijdens dit gesprek tracht ik te achterhalen hoe de financiële wereld écht werkt. Dat we afstevenen op een economische crisis voel ik al enkele maanden met mijn ellebogen. Thomas Cherlet vertelt erover vanuit zijn rol als ervaringsdeskundige. Hij profileert zich niet als financieel expert, dus zie dit gesprek vooral als een losse babbel tussen twee mensen die heel veel vragen hebben. Wat denken jullie: stevenen we af op een financiële ineenstorting van het kapitalistische rijk???

Shownotes

Boeken:
Ontstaan van de Federal Reserve the-creature-from-jekyll-island
Een prachtig boek die heel veel facetten belicht van het ontstaan tot de huidige situatie revolutie-door-schuld

Interessante Nederlandstalige personen om te volgen:
Brecht Arnaert (www.macrotrends.be)
Willem Middelkoop (gaat ook in op crypto)
Hieronder 2 videos:
Willem Middelkoop legt uit hoe Fractional Reserve Banking werkt
FractionalReserveBanking
Hoe ziet ons toekomstig monetair systeem er uit? Een interview met Brecht Arnaert #10 BrechtArnaert

Wil je op de hoogte blijven van #REBELSONLY? Meld je dan aan op de nieuwsbrief :
www.elke-vermeire.be/podcast

Je kan helpen om onze boodschap te verspreiden door deze podcast te liken en te delen. Je kan ons project ook steunen door een portie #buikgeluk toe te voegen aan je eigen leven met de Gutness Lifestyle.

Kan je de aflevering hier niet afspelen? Download ze dan via :

Of lees het gesprek hieronder:

Vandaag interview ik financieel ervaringsdeskundige Thomas Cherlet omdat er heel wat vragen zijn rond dit onderwerp van mijn publiek maar ook ik heb heel wat vragen daarrond. Hoe is jouw interesse in het financiële stukje ontstaan en wat is jouw ervaring?

Ik ben al vroeg geïntroduceerd geweest door mijn opa in het hele beleggingswereldje en heb zelf ook wat geëxperimenteerd op jonge leeftijd en veel geld verloren. Gelukkig waren het maar kleine bedragen. Met ouder worden ben ik in de IT sector terecht gekomen maar ook in contact gekomen met Crypto. Zo ben ik het hele financiële systeem beginnen ontdekken en ook deels door mijn vader die fiscalist is. Vanuit verschillende hoeken kwam ik dus in contact met het hele financiële wereldje en ontstond zo ook mijn interesse.

Ik werkte vroeger in een bank en daar leer je enkel wat de banken jou willen leren. Toen ik bij de bank werkte voelde ik intuïtief al heel sterk dat het niet draaide om de klant maar vooral rond commerce.

Klopt en ik heb net zoveel geleerd door alles in vraag te stellen. Wanneer je bij de bank werkt zit je eigenlijk in een gesloten silo en vooral de banken moeten geld verdienen.

Nu ik ondernemer ben voel ik dat het niet de moment is om “zotte dingen” te doen. Er komt schaarste, grote prijsstijgingen en de overheid heeft plots geld om verschillende zaken te doen. Dan komen we bij dat monetair systeem. Waarom krijg ik het gevoel dat er zaken niet kloppen?

Hoe werkt het monetair systeem of fractional banking? Stel, je gaat bij de bank en wil 100 000 euro lenen en je legt zelf 10 000 euro in. De bank mag 90 000 euro creëren om jou te ontlenen. Dit is simpel gezegd maar zo werkt het banksysteem.

Als we even kijken naar hoe het in de Middeleeuwen (of vroeger) was dan zat er waarde in het lenen of ontlenen zoals goud. Goud was een standaard tot de jaren ’70. Nu zit er geen waarde meer achter ons geld en is het op basis van vertrouwen.

Heel ons monetair systeem is een instabiel systeem. Zolang de mensen vertrouwen hebben en niet naar de bank gaan om massaal hun geld af te halen dan is het stabiel. Maar eens er één van die pijlers valt dan zal het systeem onstabiel worden en valt het als een kaartenhuis in elkaar. Net zoals in 2008 met de huizencrisis, het is ongelofelijk dat er niets is veranderd aan het systeem. Een bank hoeft maar 10 of 20 procent van het geld dat zij in beheer hebben van de mensen/bedrijven op de bankrekening hebben staan. Dus wanneer 10 of 20 procent van de mensen hun geld zouden afhalen dan valt het bankensysteem. Dit is in 2008 gebeurd.

Wij hebben het idee dat de overheid geld creëert maar zijn het niet de banken?

Absoluut! Centrale banken kunnen gewoon met een druk op de knop (zoals om het kwartaal gebeurt) een triljoen maken. Ze creëren geld uit het niets. De meeste centrale banken zijn privé instellingen maar er zijn er ook een aantal die de overheid bezit. Neem nu de Federal Bank in Amerika met de dollar als grootste wereldmunt, wie zit daarachter? Het is niet de overheid dus wellicht zijn dat privé personen die kunnen beslissen om geld bij te drukken. Het is een illusie die ze aan de mensen geven dat de overheid dit doet terwijl dat niet zo is. Toen ik dat doorhad ging er een wereld voor mij open. Het is zo fout maar zolang iedereen er wil in meegaan blijft het systeem wel draaien.

Tijdens een lockdown kan de regering een volledige sector platleggen (bijvoorbeeld de horeca) maar tegelijk ook Sinterklaas spelen en die maanden aan een stuk steun geven. Terwijl er vroeger steeds gezegd werd “maar daar hebben wij als overheid geen geld voor”. Nu plots is er massa’s geld om mensen met werkloosheid thuis te zetten en die ook te betalen. Toen kwam bij mij het alarm, dit klopt niet, waar halen ze al dat geld vandaan?

Dan begin je jezelf kritische vragen te stellen die ik mij al veel eerder door mijn onderzoek begon te stellen. Het is niet de overheid maar de ECB die geld uitdeelt aan alle landen. Door alles te centraliseren creëer je veel te veel macht op 1 bepaalde plek. Als een land zijn financiën op orde zou hebben dan kon dat land door corona een beetje in de schulden gaan maar nu drukken ze gewoon geld bij. Ze hebben ook nooit de intentie om hun schuld af te lossen enkel de interesten. We zitten eigenlijk in een vicieuze cirkel. Er is geen enkele regeringsleider die die schuld wil doen dalen. Waarom zouden ze? De volgende verkiezing is binnen 4 jaar. Ze mogen landen zoals China iets verwijten maar zij hebben wel een lange termijn visie. Ons huidige systeem kan zo niet blijven standhouden op die manier. Er komt zeker een correctie. We merken het nu al aan de inflatie of verdoken inflatie. Inflatie is geldontwaarding. Vroeger kon je met 1 dollar een volledige winkelkar kopen, vandaag 1 item in de winkelkar. Dit is niet zo voelbaar en elk jaar is dit gradueel dat het geld minder waard wordt. De overheid zegt dat we met een inflatie zitten van 2 à 3 procent maar de ondernemers merken dat dit niet klopt aangezien sommige grondstoffen stijgen met 6 procent. We gaan dus zeker richting de 10 procent.

De inflatie is eigenlijk een mechanisme die ervoor zorgt dat het geld minder waard wordt.

Het is een systeem dat vooral goed is voor mensen die veel geld hebben. De middenklasse is de dupe.

Wie is de ECB en wie zit daarin?

Dit is een groep die verkozen is door de Europese landen. De Nationale Bank van België is beursgenoteerd en een stuk in privé handen. Het is een heel ondoorzichtig systeem. Zelfs al zou alles in handen zijn van de overheid, alles hangt af van de dollar. De dollar is een wereldmunt die in de jaren ’70 in handel was voor olie. Dus alle andere munten hangen eigenlijk af van de dollar. Het corrupte systeem zou in zijn geheel vervangen moeten worden. Het is heel belangrijk om lokale bedrijven te steunen om op die manier een stuk uit het systeem te stappen.

Die oproep doe ik al lang!

Daar ben ik blij om want ik ben zelf ook ondernemer en ik weet hoe belangrijk het is om de lokale ondernemers/handelaars te steunen. Het is een illusie om te denken dat we grote systemen nodig hebben voor de dagelijkse activiteiten die nodig zijn. Het is jammer omdat de overheid er eigenlijk voor zorgt dat de kleine handelaars bijna niet kunnen overleven of groeien door de lage marges. Grote bedrijven met veel geld kunnen dit natuurlijk wel allemaal aan.

Hoe ziet de toekomst eruit? Gaan onze kinderen wel nog werk hebben?

Grote industrieën blijven draaien met minder personeel en er bestaan meer en meer winkels die geen personeel nodig hebben… Zouden we effectief gaan naar “we will own nothing but we will be happy”. Dit is heel verontrustend.

De coronapas is nu gekoppeld aan gezondheid maar zal in de toekomst gekoppeld worden aan een nieuwe digitale munt.

Zeker en vast. De overheid heeft nu controle en gaat deze zeker niet meer terug afgeven. In China bestaat dit allemaal al veel langer. Daar ga je naar een winkelcentrum en moet je overal je smartphone scannen in elke winkel die je binnen gaat. De telefoons tellen bijvoorbeeld ook hoeveel mensen je gepasseerd bent en dergelijke. In China zijn ze de coronapas al aan het testen aan het centraal bankengeld. Dit is angstaanjagend want welke vrijheden hebben we dan nog? Ben je dan nog eigenaar van je eigen geld?

Digitale munt

Zoals je euro’s hebt op je bankrekening zullen het Centrale Bank euro’s zijn. Christine Lagarde (president van de ECB) pusht dit enorm. Dat is niet ten voordele van de mensen want waarom zou je een digitale ECB munt nodig hebben? De euro is al digitaal dus waarom? Er zijn uiteenlopende redenen waarom de Centrale Bank daarmee bezig is.

Als we vooruitblikken kan het heel goed zijn dat de gezondheidspas ook gelinkt zal worden aan de digitale portemonnee. De technologie is er al om “problemen” op te lossen. De toepassing van het digitaal geld is er ook al. Er is gewoon nog geen meerwaarde voor de mensen maar voor de ECB natuurlijk wel. Ze zullen het dus niet introduceren wanneer alles goed gaat maar eerder bij een crisis of dergelijke.

Ik hoor veel stemmen zeggen dat Europa failliet is. Hoe komt het dat het systeem dan nog niet ingestort is?

Zolang het vertrouwen van de mensen er is kunnen ze alles doen.

Wanneer je bijvoorbeeld 200 000 euro staan hebt op je bankrekening, betaal je negatieve rente. Je moet dus betalen om geld op de bank te laten staan. Zolang je mensen iets kan blijven wijsmaken kan je tot min 4 à min 5 procent gaan. Zijn ze failliet, absoluut. Heel het systeem is failliet. Veel mensen beseffen dit nog niet omdat ze er niets over horen. De sterke stijging van de energieprijzen (40 procent) daar kan men zich wel al vragen rond stellen. We zitten met een regering die zich blindstaart op groene energie. De meest groene energie (kerncentrale) daar investeren wij niet in. Sommige landen doen dit juist wel met de nieuwste generatie die veel veiliger is. De impact van de coronacrisis op economisch vlak kan dit ook belemmerd hebben.

Zijn de hoge energieprijzen het prijskaartje die wij als bevolking moeten betalen?

De rekening betalen wij altijd. Wij kregen subsidies dus iedereen blij (er werd geld bijgedrukt). Maar het systeem zou niet moeten draaien op subsidies want wij betalen de subsidies toch. Het zal ook niet evenredig worden verdeeld dus ik ben fundamenteel tegen subsidies. Er zijn een paar uitzonderingen maar een systeem dat draait op geld geven is niet goed want het is nooit gratis. Energieprijzen worden duurder maar ook tanken, producten in de winkel,…

Wat met ons geld op de bank? Enerzijds hebben we te maken met die negatieve rente en daarnaast is er de schrik om ons geld te verliezen zoals de bevolking in Cyprus. Wat moeten we dan doen met ons geld?

Ik ben zelf op zoek gegaan naar alternatieven zoals Crypto. Een stukje van je geld zou je daarin kunnen steken. Daarnaast je eigen huis, vastgoed. Ervoor zorgen dat je leningen sneller afgelost geraken zodat je niet meer afhankelijk bent van een bank. Een bank kan namelijk altijd openstaande leningen gaan opeisen en wanneer je niet kan betalen dan verlies je je huis. Goud en edelmunten heeft altijd zijn waarde behouden over alle crisissen heen. Centrale banken hebben nog nooit zoveel goud opgekocht. Doe wat ze zelf doen en niet wat ze zeggen. Banken gaan bijvoorbeeld maar met Crypto naar buiten komen wanneer ze zelf eerst gepositioneerd zijn. Dit is ook het geval met beleggingen. Verder zou ik ook aanraden om te investeren in jezelf. Leer een vaardigheid aan waar vraag naar is op de markt.

Inzoomen op de 4 luiken: Crypto, vastgoed, goud en investeren in jezelf.

Ik geloof niet zoals sommige mensen dat Crypto het oude systeem zal vervangen maar het zal wel ergens tussenin zijn. De overheden hebben nu al een soort van controle over de ingang en uitgang van het systeem. Dus wanneer je geld stort dan controleren zij vanwaar het geld komt bijvoorbeeld. Dit is net iets goed zolang die controle maar binnen de perken blijft. In Groot-Brittannië mogen bedrijven niet meer investeren met hun eigen geld in Crypto en dat is dan te ver gaan met controle. Die systemen in Crypto kunnen bestaan zonder centrale autoriteit. Er zullen een paar naar voor komen maar het zal niet Bitcoin zijn. Er zijn namelijk nog een aantal andere systemen binnen Crypto die aan het groeien zijn en daar geloof ik ook wel in. Het grote voordeel van Crypto is dat we ons net zouden kunnen loskoppelen van al die grote systemen die nu bestaan. Er is wel een heel grote vrees bij overheden want als iedereen bijvoorbeeld zou kunnen betalen in Bitcoin is de euro niet meer nodig. Deze markt is nu wel nog heel klein maar als meer mensen vertrouwen zouden hebben Crypto (zoals ze ook hebben in de euro) dan zal er heel wat veranderen.

Banken kopen op dit moment ook digitale munten aan via Crypto. In bepaalde winkels kan je al met Crypto betalen. Systemen gaan niet verdwijnen maar je bepaalt zelf voor welke systemen je kiest. We gaan geld altijd nodig hebben om eten te kopen, brandstof te kopen,… Ik raad zeker aan om een klein beetje in Crypto te investeren want het zal zeker in prijs stijgen.

Holistische kijk

Ik vind het sowieso belangrijk om een beetje te investeren in de verschillende luiken zoals Crypto, goud, vastgoed en jezelf. Op die manier heb je toch een stuk zekerheid voor welk scenario er ook zal volgen. Hoewel ik enorm geloof in Crypto.

Fysiek goud zal zijn waarde blijven behouden. Waar koop je dit?

Je kan het bij de bank kopen of bij bedrijven die goud en zilver verkopen. Je kan dit laten leveren bij je thuis/bedrijf. Thuisbewaring tot een bepaald bedrag is slim maar je kan het ook bewaren binnen je onderneming. Zorg dan wel voor extra veiligheid zodat wanneer er iets zou gebeuren in het bedrijf ze geen beslag kunnen nemen op het goud. Gouden munten zijn ideaal voor wanneer het crisis zou zijn. Dan kan je nog steeds handelen met die munten. Een gouden blok zal heel veel waard zijn maar is niet praktisch. Wanneer het systeem zou crashen dan zal het goud heel veel waard zijn en daarmee zal je je huis zeker kunnen afbetalen. Er is heel wat informatie beschikbaar online dus kan je je hierin het best wat verdiepen. Banken investeren in goud en Crypto. Pas wanneer banken hiermee naar buiten zouden komen en zeggen “het is oké”, pas dan zullen mensen ook vertrouwen hebben in die systemen.

Mijn gevoel zegt dat het een slechte tijd is om te investeren in vastgoed omdat je meer betaalt dan de waarde…

Het geld is gewoon minder waard dus alles is duurder. Het is daarom toch slimmer om te investeren in vastgoed en zeker in eigen vastgoed. Heb je kapitaal op je spaarrekening staan dan is het beter om al een groter deel van de lening af te lossen. Voel je je daar niet comfortabel bij dan kan je investeren in goud of Crypto. Veel geld op je spaarrekening laten staan zou helemaal niet slim zijn nu.

Het laatste luik daar verdiep ik mezelf al lang in. Iedereen heeft talenten en als we eigen diensten zouden kunnen ruilen, zou dat niet de oplossing zijn?

Zeker! Stel als het systeem wegvalt of er komt een nieuw systeem dan kan je nog steeds je skills gebruiken zoals koken, Engelse les geven,… We zouden het misschien moeten doen met minder luxe maar vroeger konden de mensen dit ook dus waarom zou dit nu niet meer kunnen? Elkaar helpen daar draait het om en we willen allemaal het beste voor elkaar. We kunnen elkaar helpen door te doen waar we zelf het beste in zijn. Natuurlijk moeten we ook in zo’n systeem nog steeds belastingen betalen. Ikzelf ben niet tegen belastingen zolang we maar in return iets goed krijgen zoals infrastructuur en dergelijke. Zoals het systeem nu in elkaar zit daar kan ik me helemaal niet in vinden en noem ik diefstal van de mensen. Investeren in een goede boekhouder/fiscalist kan je wel helpen om veel geld uit te sparen.

Conclusie: We gaan het zelf moeten doen door andere systemen te gebruiken, door lokaal te shoppen, eigen skills verder te ontwikkelen en door ons geld niet zomaar op de bank te laten staan en wat te gaan spreiden.

Elke Vermeire

Elke Vermeire is ondernemer, auteur en spreker die werkt rond thema’s als zielsverdieping, holistische gezondheid en ondernemerschap. De tools die ze hierbij gebruikt zijn tarot, astrologie, Chinese elementen en orthomoleculaire voeding

Vorige
Vorige

#Rebel 6: Jessica De Block

Volgende
Volgende

#Rebel 4: Lieve Van Weddingen