#Rebel 4: Lieve Van Weddingen

#REBELSONLY : De coronacrisis door de ogen van therapeute Lieve Van Weddingen

De coronacrisis legt eigenlijk gewoon de pijnen bloot die we al langer collectief meedragen. Daarom ga ik in gesprek met de meest rebelse therapeute die ik ken, Lieve Van Weddingen. Een gesprek over seksuele energie, op de bodem liggen en terug krachtig rechtstaan, leven in hier en nu, discriminatie en vrijheid.

Shownotes

Boeken :

Roofdier - Lieve Van Weddingen

Geluk in je Buik - Elke Vermeire

Wil je op de hoogte blijven van #REBELSONLY? Meld je dan aan op de nieuwsbrief :

www.elke-vermeire.be/podcast

Je kan helpen om onze boodschap te verspreiden door deze podcast te liken en te delen. Je kan ons project ook steunen door een portie #buikgeluk toe te voegen aan je eigen leven met de Gutness Lifestyle.

Kan je de aflevering hier niet afspelen? Download ze dan via :

Of lees het gesprek hieronder:

1 van de grootste rebellen die ik ken…

Lieve zei dat ze zeker een rebel is maar dat dat gewoon hoort bij wie ze is. Het hoort bij haar identiteit.

Waarom is Lieve therapeute geworden?

Lieve is van opleiding onderwijzeres maar dat paste niet bij haar dus is ze op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging. Al snel koos ze om de opleiding Gestalttherapie te volgen. In 2006 is Lieve gestart met haar eigen praktijk. Ze is begonnen met zwangere vrouwen en jonge moeders te begeleiden die tijdens of na de bevalling hun emotioneel evenwicht verloren. Ze heeft daar veel werk en tijd in gestoken om dit op de kaart te zetten in Vlaanderen. Gaandeweg wou ze ruimer en groter werken en daarom is ze zich gaan specialiseren in het meer bewustzijn. Haar doel was om miljoenen mensen te helpen om zich meer bewuster te gaan worden van het leven. Dit in wat ze denken, voelen en doen.

Geen geitenwollen sok therapeute

Ze toont mensen dat het leven vol mogelijkheden zit. Lieve zei dat mensen wat meer lef nodig hebben om te durven voor die mogelijkheden te gaan. Voor veel mensen is Lieve ook een rolmodel daarin en dat wil ze zeker ook zijn om zo de mensen daardoor te prikkelen en/of wakker te maken. Op die manier gaat de levensenergie (en ook seksuele energie) bij velen opnieuw stromen en dat is haar doel.

Haar boek: Roofdier

Roofdier gaat over Lieve haar eigen proces dat ze heeft doorgemaakt nadat ze in 2017 ontdekt had dat haar toenmalige man een seksverslaving had. Het is een heel pittig maar ook pijnlijk verhaal. Ze hadden een zaak samen, een huis en 3 kinderen. Het leven dat ze toen had viel op 2 seconden als een kaartenhuis ineen. Ze heeft daar zeker van af gezien maar had toen ook al veel kracht in haarzelf om daarmee om te gaan. Lieve wou absoluut een boek schrijven hierover omdat ze gelooft dat ook andere mensen er kracht kunnen uithalen. Iedereen kan te maken hebben of krijgen met bedrog of met zaken waardoor ons leven in elkaar stort. Hoe gaan we daar dan mee om? Lieve kiest er voor om als therapeute net heel open te zijn over haar leven. Dit maakt haar zeker anders dan andere therapeuten waardoor ze af en toe commentaar krijgt. Gelukkig trekt ze zich daar “geen hol van aan” wat anderen van haar vinden.

Mensen die heel krachtig staan hebben vaak al veel pijn geleden

Lieve zei dat mensen die echt diep gezeten hebben (zoals zij) zich kunnen heruitvinden en krachtiger kunnen staan dan ooit voordien. Ze voelde zelf aan dat ze iemand kon kapot maken maar heeft dat natuurlijk niet gedaan omdat dit ethisch niet verantwoord is. Haar missie is om mensen echt te kunnen laten voelen wat ze willen zonder oordeel. Dit gaat over het al dan niet iemand fysiek pijn kunnen doen maar ook over ruimere thema’s en ook op seksueel vlak.

Waarom taboe rond seksuele energie?

Seksuele energie is volgens Lieve ook iets heel krachtig en zelfs het krachtigste wat er is. Van jongs af aan wordt dit echter voor een groot deel afgeblokt. Collectief gezien zit er heel veel trauma op die seksuele energie omdat er generaties voor ons heel veel grensoverschrijdend gedrag was. Daarom is er heel wat taboe rond ontstaan. Er zit heel veel trauma op ons bekken. Heel weinig vrouwen en mannen kunnen daarom ook echt contact maken met hun bekken. Fysiek soms nog wel maar niet met de binnenkant. Vaak wordt dit thema ook niet/ weinig besproken thuis en hebben we dit niet geleerd. Er wordt ook vaak gezegd dat dit voor mannen anders is maar ook veel mannen zitten vast in hun seksualiteit. Jonge kinderen die masturberen is ook iets heel normaal.

Ik heb 2 zoontjes en ik vind dit ook iets heel moeilijk. Hoe ga ik daarmee omgaan als ik ze ooit zou betrappen daarop?

Volgens Lieve zou het helpen om seksualiteit meer te gaan bekijken als levensenergie. Het is belangrijk om de onderste chakra’s (bekken en gronding) te laten stromen en die niet vast te zetten want hoe ga je je anders kunnen uitspreken? Je gaat teveel vanuit je hoofd praten. Zoek de verbinding met je volledige zelf en zo krijg je leiderschap over je leven.

Discriminatie rond seksualiteit, huidskleur,… mag er niet zijn. Dit is logisch voor bijna iedereen. Waarom mag er dan wel medische discriminatie zijn? Vandaag: Discriminatie tussen wel- en niet gevaccineerden.

Lieve voelt zich niet gediscrimineerd omdat ze zich vrij en onafhankelijk voelt. Op die manier kan niemand haar eigenlijk iets afnemen. Ergens word ik zeker gediscrimineerd door bijvoorbeeld niet op restaurant te mogen gaan maar je kiest er zelf voor hoe je je daarbij voelt. Wanneer je je energie legt op al die externe factoren hoe minder vrij je je gaat voelen. Heel veel mensen zijn echter bang om op te staan en nee te zeggen net door die externe factoren. Veel mensen staan niet zo krachtig en hebben die gronding niet waardoor het moeilijk is om in je eigen waarde te staan. Daardoor voelen ze zich ook helemaal niet veilig in hun eigen lichaam en is er zoveel angst.

Veel mensen hebben geen contact met hun eigen lichaam

Volgens mij vertrouwen mensen niet meer in het eigen kunnen van hun lichaam en leggen daarom het vertrouwen in de regering. Lieve vindt dat de hele coronacrisis duidelijk blootlegt dat dit allemaal eigenlijk al duidelijk aanwezig was. Angsten die er al waren, bezorgdheden over je eigen lichaam, wat je eet en drinkt,… Maar ook de maatschappelijke problemen komen naar boven zoals de zorgsector die altijd al verwaarloosd geweest is en nu wordt dit plots heel erg uitvergroot en zichtbaar. Volgens Lieve hebben we zaken verleerd maar wordt nu ook duidelijk wat we net te leren hebben. Het is een kans die we moeten grijpen. Lieve vreest op dit moment dat dit nog voor veel mensen heel moeilijk is. Ze hoopt wel dat ze hierin mensen net kan helpen. Dat vraagt natuurlijk wel lef.

Waarom hebben we geen lef en hoe kunnen we meer lef krijgen?

Persoonlijk denkt lieve dat we het niet geleerd hebben om lef te hebben. We hebben niet geleerd hoe we moeten omgaan met verschillende emoties. In onze huidige maatschappij hebben veel mensen een alcoholprobleem, er wordt veel weggedronken en veel weg gegeten. Mensen lopen bijna chronisch verdoofd rond. Nog verdovende middelen zijn: suiker, beeldscherm, porno, seks,… vaak zonder we het goed en wel beseffen. Wanneer je verdoofd rondloopt ben je ook veel gevoeliger of ontvankelijker aan wat er rondom jou gebeurt. Daarom is het net belangrijk om terug in je eigen lichaam te komen. Zo krijg je ook meer moed of lef.

Wat met de hype manifesteren, visualiseren en affirmeren?

Lieve doet dit niet en leeft in het hier en nu maar ze leert het manifesteren wel aan haar klanten. Ze merkt dat velen hier wel kracht uit putten en mensen hebben nu eenmaal een houvast nodig. Ze vergelijkt het met een soort godsdienst. Manifesteren is de nieuwe houvast en dat is prima. Wat werkt voor jou dat moet je blijven doen en blijven in geloven.

Lieve zelf houdt zich vast aan het hier en nu en stelt zich steeds de vraag: wat wil ik nu op dit moment in mijn leven?

Als therapeut neutraal blijven?

Ze koos er voor om haar leven juist te tonen aan iedereen en haar zeker ook uit te spreken over de huidige coronacrisis. Dat hoort er nu eenmaal bij. Natuurlijk hebben er mensen een oordeel over want “een therapeut moet neutraal blijven”. Ze gebruikt haar kanalen om haar volledige zelf juist te tonen en niet te censureren. Ikzelf krijg ook vaak een opmerking over dat ik mijn sociale media niet mag gebruiken om iets over de vaccins te zeggen maar het enkel mag hebben over voeding. Dit voelt niet juist maar voor Lieve maakt haar dat niets uit. Dat is wat we net allemaal moeten leren. Leren om respect te hebben voor elkaars mening. Velen kunnen dit jammer genoeg niet. Welke emotie zit daar onder? Lieve zei dat vooral de emotie angst daar mee te maken heeft. Want mensen die niet angstig zijn tonen zich net heel zichtbaar.

Angstig zijn

Lieve doet vaak een oefening met haar klanten over angst. Als je ergens bang voor bent, stel jezelf dan de vraag: “waar ben ik bang voor?”. Bij zichtbaarheid zijn de antwoorden vaak: bang zijn voor afkeuring of bang zijn voor afwijzing. Daar gaat Lieve dan dieper op in. Wat is daar zo erg aan? Bang om alleen te staan. Die vraag kan je steeds opnieuw stellen en dan kom je tot de kern en constatatie dat je nergens bang voor hoeft te zijn. Controle voedt angst en omgekeerd. Dit vergeleek Lieve ook met de overheid. De overheid zorgt voor angst en angst zorgt voor nog meer controle. Het zorgt er ook voor dat mensen bang worden om zich uit te spreken. Het is voor iedereen een oefening in zichtbaar worden en controle over je eigen leven te durven nemen.

Elke haar kinderen gingen (en gaan nog steeds) zonder mondmasker naar school

Elke en haar man zijn niet bang om hun ongenoegen hierover te uiten. Ze zijn het gesprek aangegaan met hun kinderen om te achterhalen hoe zij er zich zelf bij voelen om zo hun keuze te maken. Eén van de kinderen ging naar school met mondmasker omdat hij niet achteraan in de klas wou zitten. Op dat moment schoven Elke en haar man hun eigen principes aan de kant in het belang van de noden van hun beide kinderen.

Ook voor Lieve is het belangrijker om de stem van haar kinderen te horen i.p.v. haar eigen stem. Zo is dat bij alle keuzes die ze moest maken in haar leven zoals scheiden, verhuizen,….

Die keuzes maakt ze door zelfeerlijkheid maar ook door te luisteren naar alle stemmen.

Zelfeerlijkheid

Zelfeerlijkheid is wel heel moeilijk voor velen omdat je dan op plaatsen kan komen waar je eigenlijk niet wil komen. Lieve noemt dit de “catacombe”. In die catacombe zitten er allerlei taboes, zaken waar je liever niet over praat zoals schuld en schaamte,… Al deze stukjes kom je tegen. Lieve gelooft dat dit parcours noodzakelijk is en zeker als je je wil uitspreken over heel de kwestie dan moet je heel eerlijk zijn met jezelf. Elke stelde de vraag: waarom zijn er zo weinig mensen (de minderheid) die zich eerlijk durven uit te spreken?  Mensen willen uniek zijn maar tegelijkertijd willen ze er ook bijhoren. Lieve vindt toch dat er meer en meer mensen hun stem gevonden hebben. Voor Lieve draait het meer rond de durf naar zichtbaarheid ongeacht welke mening hij/zij heeft zolang het maar doordacht en met respect is. Er zijn ook mensen met een stem die toch graag een discussie aangaan maar Lieve bewaakt haar eigen energie door hier niet in mee te gaan.

Hoe ziet Lieve de opbouw van de nieuwe wereld?

Lieve gelooft dat als mensen leren om eerlijk te worden met zichzelf dat iedereen op die manier een leven zal creëren waar ze heel blij van worden. Hoe de nieuwe wereld er gaat uitzien is een moeilijke vraag maar voor Lieve persoonlijk heeft het te maken met vrijheid en vrij voelen in denken en doen. Ze denkt dat veel mensen zich nu niet vrij voelen maar het begint allemaal bij jezelf. Mensen moeten zelf aan de slag gaan met zichzelf als ze zich vrij willen voelen en niet de kop in het zand steken.

Elke had een burn-out

In het begin zocht Elke naar een zondebok zoals het systeem waarin we leven en daar zit deels waarheid in. Maar ze zag nog niet in dat ze zelf kon kiezen hoe ze hiermee kon omgaan door meer te focussen op zichzelf. Ze begon met zich te focussen op gezonde voeding en kon vroeger alleen maar dromen van een eigen bedrijf met personeel. Dit is nu werkelijkheid geworden door zelf verantwoordelijkheid te nemen om dat te bereiken. Elke kreeg vaak verwijten “jij hebt makkelijk spreken”, “ik heb een kind met een handicap”, “ik ben alleen”,… Ook in die situaties (hoe moeilijk ook) heb je nog altijd zelf de verantwoordelijkheid hoe je ermee omgaat, ongeacht welke situatie. De schuld op iemand anders projecteren is toch iets wat veel mensen doen en daarin hebben we te leren.

Sympathiek overkomen is niet Lieve’s missie

Elke voelt dit ook sinds kort nog maar want Elke was altijd een enorme people pleaser.

Sinds kort maakt het haar allemaal niet zoveel meer uit en draagt Elke haar eerlijkheid over.

Wel wil Elke graag mensen verbinden door deze podcast omdat ze vindt dat we collectief iets te leren hebben in deze crisis. Lieve voegde toe: “collectief maar ook zeker als individu”.

Lieve haar rol is om mensen te helpen een eigen draagvlak te creëren wanneer ze hulp kunnen gebruiken. Kleine stapjes bij iedereen zal zorgen voor die nieuwe wereld.

Durf je eigen kracht te voelen

Door je eigen kracht te voelen kan je ook verbinding voelen met anderen. Want door je eigen stem te gebruiken (ongeacht welke mening) zijn we nog altijd verbonden met elkaar. Dat mogen we niet vergeten.

Elke Vermeire

Elke Vermeire is ondernemer, auteur en spreker die werkt rond thema’s als zielsverdieping, holistische gezondheid en ondernemerschap. De tools die ze hierbij gebruikt zijn tarot, astrologie, Chinese elementen en orthomoleculaire voeding

Vorige
Vorige

#Rebel 5: Thomas Cherlet

Volgende
Volgende

#Rebel 3: Eva Daeleman