#Rebel 12 : Laurentine Van Landeghem

#REBELSONLY : Het vergiftigd geschenk van succes

Ik leerde haar kennen als de eerste persoon die openlijk haar mening over C deelde in haar Stories.

Het boeide me mateloos, want iemand met zo’n bereik die eigenlijk niet per se iets medisch gerelateerd doet zo vol vertrouwen hierover zien delen, dat triggerde mij!

Daarom mocht ze niet ontbreken als rebel in deze #REBELSONLY. Vooral omdat Laurentine hét toonbeeld is van iemand die bereid was haar grootste successen op te geven om zichzelf te worden.

Shownotes

Wil je op de hoogte blijven van #REBELSONLY? Meld je dan aan op de nieuwsbrief :
www.elke-vermeire.be/podcast

Je kan helpen om onze boodschap te verspreiden door deze podcast te liken en te delen. Je kan ons project ook steunen door een portie #buikgeluk toe te voegen aan je eigen leven met de Gutness Lifestyle.

Je kan Laurentine volgen via :

Websites :

Boeken :

  • From Blog To Brand. Laurentine Van Landeghem

Kan je de aflevering hier niet afspelen? Download ze dan via :

Of lees het gesprek hieronder :

Vandaag niet in de studio, maar wel online is Laurentine Van Landeghem. Ze zit vast in Ibiza, maar ik ben ervan overtuigd dat ze het daar naar haar zin heeft.

Hey! Ik denk dat ik positief getest ben op levensvreugde en dat Ibiza dacht: “blijf nog maar even hier”. Ik geloof dat het leven loopt hoe het hoort te lopen. Eerst had ik wel wat verdriet omdat mijn broer en zijn vriendin een kindje verwachten en dat wil ik absoluut niet missen. Binnen 2 weken kan ik hier wel vertrekken. Ondertussen heb ik iets op het oog op het vasteland in Spanje. Nu ik hier langer moet blijven kan ik wel naar dat huis gaan kijken.

Daar gaan we het straks zeker nog over hebben! Eerst en vooral de reden waarom ik je gevraagd heb voor onze podcast is omdat jij mij op een bijzondere manier hebt geïnspireerd. Ik had deze zomer een wandeling met mijn coach en ik vond het toen een heel verwarrende periode. Ik was aan het wakker worden en had het gevoel dat niemand anders zich uitsprak online. Mijn coach vertelde mij dat dat niet waar was en dat ik maar eens moest zoeken naar Laurentine Van Landeghem. Door je te volgen raakte ik in contact met Jorn Luka en ook andere mensen die zich durfden uit te spreken. Zo ben ik mezelf ook beginnen uit te spreken, dus bedankt daarvoor!

Heel graag gedaan! Het is gek omdat je totaal niet stilstaat bij de impact die je hebt op mensen. Er kan verbinding ontstaan bij gelijkgestemden en mensen kunnen geïnspireerd raken. Dat is het mooiste aan social media. Ik ben daarom nog altijd heel erg fan van social media en dat ben ik ook altijd geweest.

Interessant want ikzelf heb wel even een struggle gehad met social media. Met Gutness zijn we een hele tijd gecensureerd geweest op Facebook omdat ik met mijn merk gezondheidsadviezen geef en dat mag niet. Dat maakt mij zo machteloos en gefrustreerd, want ik doe gewoon uitspraken over gezonde voeding. Ondertussen krijgen de farma en de politiek wel zomaar overal het podium. Daarom dacht ik even om weg te gaan van social media, maar het is natuurlijk allemaal niet zo zwart-wit. Jij ervaart dat dus anders?

Ik heb zelf ook al struggles gekend. Ik zal mij even voorstellen voor de mensen die mij nog niet kennen. Ik ben Laurentine Van Landeghem, 29 jaar. Ik ben onderneemster, schrijfster en ondertussen ook mindset coach. Ik heb een platform opgericht onder de naam: Glowcommunity. Daarin wil ik vrouwen graag stimuleren om aan zelfontwikkeling te doen door webinars te geven, andere experten te laten spreken, retraites te organiseren en door te blijven inspireren op social media. Ik wil mensen dus samenbrengen online, maar ook in real life.

This girl got her s* together. Je komt natuurlijk van ver. Wat deed Laurentine vroeger?**

Klopt. Ik ben opgeroeid in Temse en naar school geweest in Sint-Niklaas. Al van jongs af aan voelde ik al dat ik anders was, dus ik wist snel dat ik ook een ander pad zou bewandelen. Ik dacht dat ik gepassioneerd was door mode, maar dat bleek achteraf een passie voor ondernemen te zijn. Daarnaast stond ik altijd graag op een podium en heb ik altijd een groot hart voor dieren gehad. Mijn droom was om conservatorium te doen, maar mijn ouders vonden dat ik naar de universiteit moest gaan. Uiteindelijk ben ik gestopt met studeren om een andere droom na te jagen en dat was om een winkeltje te beginnen. Ik ben gestart met een blog en daarna opende ik een kleine pop-up kledingwinkel in een boerendorp bij mij in de buurt. Via social media kreeg ik mensen naar daar en ik speelde in op de trends. De kledij was betaalbaar en ik wisselde heel snel van collectie. Zo is het eigenlijk begonnen. Als 20-jarige huurde ik een pand in Antwerpen, ging ik alleen gaan wonen en nam ik een hondje. Het kleine winkeltje groeide uit tot 4 winkels en een webshop. Ik had een winkel in Gent, Antwerpen, Knokke en in Oostende. Ik organiseerde ook 3 modeshows, waarbij de laatste nog altijd de grootste in België is. Meer dan 2000 mensen kochten een kaartje voor de “Clouds of fashion” modeshow. Tussendoor organiseerde ik ook nog kleine closetsales en andere events. Jani belde mij zelfs om samen te werken op 1 van die events en dat was toen 1 van mijn dromen dat Jani mij zou kennen. Ik zag het allemaal heel groots. Na 5 jaar ben ik gestopt en bracht ik een boek uit: From blog to brand. Daarin vertel ik mijn ondernemersverhaal en alle tips en tricks. Ik besefte na een tijdje ook dat ik meer achter een bureau zat dan echt bezig te zijn met mode. Kledij verliest zijn waarde door er zoveel mee bezig te zijn.

Wat bedoel je daarmee?

Je beseft plots dat kleren maar kleren zijn. Veel mensen beseffen dit wellicht wel, maar ik was jong en vond het leuk om steeds nieuwe kleren te hebben en te dragen. Ik was het populairste meisje van de school, maar tegelijkertijd werden er online vaak roddels over mij verspreid. Ik stond steeds in het middelpunt van de belangstelling. Het zijn lessen die ik toen geleerd heb. Niemand moet je ooit vertellen hoe je moet zijn of hoe je je moet gedragen. Ik heb toen ook een tattoo gezet van een wolkje in mijn zij. Een wolk staat voor onraakbaar zijn en veranderlijkheid. Ik heb dat laten zetten als een reminder om altijd dicht bij mezelf te blijven. Met kleren kan je jezelf tonen, maar die impact gaat maar tot een bepaald niveau. Met de Clouds of Fashion winkels wouden we een positieve indruk nalaten en vrouwen in hun kracht zetten. Ik geloof ook dat ik met mijn verhaal heel veel vrouwen heb geïnspireerd om ook hun droom na te jagen en te ondernemen.

Ik had alles bereikt wat ik wou, maar ik was eigenlijk niet gelukkig. Kledij is ook een grote vervuiler van het milieu en ik wou daar niet meer in meedraaien. Ik voelde dat er ook nog meer in mezelf zat in impact die ik kon hebben, maar ik wist toen nog niet in wat. Toen ik ging stoppen met Clouds of Fashion schreef ik dat ik hoopte om mezelf te vinden en heel veel andere dingen zou mogen ervaren en doen om gelukkig te worden. Voor mij was de sprong in het diepe en te stoppen veel moeilijker dan te starten met ondernemen. Ik heb Clouds of Fashion verkocht aan Zeb en dan als exit hebben we nog 4 collecties uitgebracht onder “Clouds of Fashion by Laurentine”. Dat was een heel mooie afsluiter. Na het uitverkopen van de winkels en de volledige stopzetting besloot ik om een maand naar Bali te gaan. Daar leerde ik enorm veel over mezelf. Ik ben een heel ongeduldig persoon, leg veel druk op mezelf, veel verwachtingen,… 3 jaar geleden is er een heel nieuw hoofdstuk begonnen in mijn leven. Ik leerde om te luisteren naar mijn lichaam en gedachten. Alles wat ik vroeger gemist had door mijn onderneming, kon ik nu wel doen. Social media is doorheen heel die tijd wel een deel van mij geweest.

Hoe zijn jouw volgers daarmee omgegaan? Ik kan mij voorstellen dat heel veel mensen jou zijn beginnen te volgen voor de mode. De Laurentine nu is veel meer naar binnen gekeerd.

Ik heb heel veel gevisualiseerd. Stel dat ik op straat beland en niemand vindt mij nog leuk of “wat als ik voorbij mijn vroegere winkels wandel en dat zou mij pijn doen?” Ik wou veel liever stoppen met Clouds of Fashion en al mijn volgers verliezen dan blijven voortdoen. Ik ben ook heel veel mensen en zelfs vrienden verloren. Vooral het laatste jaar... toen ik mij ben beginnen uit te spreken over de wereld en corona. Ik geloof gewoon dat het belangrijk is om je eigen waarheid te spreken. Nu de laatste tijd ben ik er wel veel minder mee bezig en leef ik gewoon mijn eigen leven.

Hoe slaag je erin om je leven te lijden zonder dat de mensen je raken?

Ik ben heel erg geconfronteerd geweest met de duisternis. Ik publiceerde een E-book over mijn morning glow routine. Mijn pr-manager waarmee ik al 8 jaar werk stuurde hierover een bericht uit naar de pers. Ik schrok er wel van dat er heel wat perscontacten niets wouden publiceren van mij. Terwijl het E-book helemaal niet gaat over corona. Alles wat ik toen voelde, werd gewoon bevestigd en ik moest dit ook vertellen op mijn kanaal. Na de eerste betoging in Brussel voelde ik dat ik niet meer moest vechten, maar eerder moest bouwen aan het nieuwe. Ik was voordien zoveel bezig met dat verzet en het zoog mij letterlijk leeg. Je kan er ook voor kiezen om mogelijkheden te zien, bijvoorbeeld: “waar kan ik in de wereld zijn zodat ik er minder last van heb?” Als ik nergens meer binnen mag, dan zoek ik wel mensen die bij mij komen eten, ik ben in de natuur, zie de zon en de zee elke dag,… Ik kan een business runnen vanuit Spanje. Ik geloof heel erg in de maakbaarheid van het leven en in mogelijkheden zien.

Dat is meteen ook het thema van deze podcast. We hebben het al genoeg gehad over wat er aan de hand is. We moeten niemand meer overtuigen. Jij hebt die rol ook op jou genomen en daarmee mensen aan het denken gezet. In deze podcast wil ik het graag hebben over hoe het nu verder moet. Hoe geven we hoop? Hoe ga jij de nieuwe wereld creëren op een manier die bij jou past?

Social media is de rode draad door heel mijn leven en daar kan ik niet omheen. Het is een platform waarop ik kan spreken en mensen kan bereiken. Wat heel veel mensen nu beginnen te doen, doe ik al 8 jaar. Ik heb tijdens het begin van Clouds of Fashion altijd mijn ups en downs gedeeld. Er zijn vlogs van mij te vinden in de periode van mijn burn-out met een wekelijkse huilsessie. Er is zoveel nepheid en druk online waarin mensen zich profileren als “de beste versie van zichzelf”. Ik ben altijd authentiek gebleven en ik zal mijn slechte en goede dagen delen. Het is belangrijk - denk ik - dat veel mensen dit doen zowel online als in het echt. Niet iedereen hoeft een online podium te nemen. In je eigen omgeving kan je ook een grote impact hebben door je gevoelens te tonen en je waarheid te spreken. Onlangs huilde ik in een video en daar werden printscreens van genomen. Mensen zeiden “Amai zij is wel labiel hé”. Ik vind dit zo jammer want dat kwetst en iedereen kan eens een slechte dag hebben of zich even slecht voelen. Je gevoelens uiten en in je kracht staan is zo belangrijk maar door zo’n reacties durven mensen dat vaak niet.

Wat je doet vraagt veel kracht en is iets wat niet verwacht wordt van de maatschappij. Ikzelf draag geen mondmasker in de winkels en krijg vaak de reactie: Chapeau dat je dat durft! Ik durf dat niet. Mensen zijn bang voor de negatieve reacties van anderen. Hoe ga jij om met die kritieken?

Het belangrijkste is om altijd dicht bij jezelf te blijven. Je mag het jezelf toestaan om het te doorleven en je even slecht te voelen. Negatieve reacties krijgen is nooit leuk. Positieve affirmaties helpen mij ook. Het is daarnaast ook belangrijk om te beseffen dat de mensen die negatieve reacties plaatsen er eigenlijk totaal niet toe doen. Dat is moeilijk, maar hoe meer je jezelf leert kennen, hoe meer je kan zeggen: “het raakt mij niet”. Mijn emoties kunnen uiten is net mijn superpower! Heel veel mensen kunnen dat niet en worden daardoor getriggerd.

Iets wat ik in deze periode ook geleerd heb is om mensen te begrijpen. Probeer zo goed mogelijk te luisteren en te begrijpen, want alleen zo gaan de anderen ook de moeite doen om jou te begrijpen. Je moet alleen niet proberen te begrijpen waarom sommige mensen jou niet leuk vinden, want dat is echt een grote verspilling van tijd en energie. Ik geloof dat wij meerdere levens hebben en hierin lessen hebben om uit te leren. Als ik soms op HLN comments lees die ik niet begrijp vanwaar die komen, dan denk ik dat die mensen nog lessen moeten leren. Zo kan ik ook beter relativeren. Je moet dus eerst en vooral jezelf begrijpen en zo zal alles alleen maar makkelijker worden. Zelfontwikkeling is key! Je bent zoals een lichtpuntje. Er zijn mensen die heel dicht bij je willen staan en er zijn mensen zijn die je licht proberen te doven. Ik put kracht uit de mensen die heel dicht bij mij willen staan.

Wat zijn je toekomstplannen om je eigen mooie nieuwe wereld te creëren?

Ik werk online, maar ik hoop ook om mensen naar het vasteland hier in Spanje te krijgen. Probeer jezelf altijd zo dicht mogelijk te brengen naar de situatie waarin je wilt zijn met de middelen die je hebt. Uiteindelijk draait het allemaal rond een gevoel. Werken aan je geluk moet je altijd en overal doen. Ik zie mezelf een thuis hebben onder de zon samen met mijn hondje, waar ik mensen kan ontvangen voor mijn werk, maar ook familie. Ik wil daar een boer vinden waar ik mijn groenten kan gaan halen, waar ik verder werk aan mezelf en ook kan omgaan met de duisternis. Als mens zal je altijd maar vrijer worden wanneer je je plek inneemt in de wereld.

Voor mij ben jij iemand die al op heel jonge leeftijd succesvol is geweest en heeft ervaren dat succes niet altijd hetgeen is waarnaar we op zoek zijn. Ik denk dat heel veel mensen misschien nog vastzitten aan een definitie van succes die misschien niet bij hen past. Soms hebben mensen gewoon een inspirerend verhaal nodig. Op die manier zullen meer mensen hun waarheid spreken en zichzelf beter leren kennen.

Elke Vermeire

Elke Vermeire is ondernemer, auteur en spreker die werkt rond thema’s als zielsverdieping, holistische gezondheid en ondernemerschap. De tools die ze hierbij gebruikt zijn tarot, astrologie, Chinese elementen en orthomoleculaire voeding

Vorige
Vorige

#Rebel 13 : Romina Rys

Volgende
Volgende

#Rebel 11 : Jan Storms